Szerelem egyetem

jegyezz meg

szerelem egyetem, 7. lecke

Gyanús figurák kiszűrése


Az online társkeresőkön mindig akadnak csak unalomból regisztrálók, szórakozni vágyók és kapcsolatból kikacsintók; ők lelki és bizalmi szinten tudnak komolyabb károkat okozni az igazán társra vágyóknak. Ez a fajta hamisság azonban még mindig kevésbé káros, mint a valódi csalók működése, akik elsősorban arra hajtanak, hogy pénzt csikarjanak ki minél több párkeresőből. Aki viszont tudja, milyen jelekre figyeljen, mindkét kategóriát jó eséllyel elkerülheti.

Bizalmi kérdések

Az online ismerkedés során különösen fontos, hogy minden információt fenntartással kezelj. A csalók és a tilosban járók is elsősorban az alapvető emberi bizalomra, valamint a társkeresők elkeseredettségi, „csodahívő” faktorára építenek. Könnyű ugyanis a magányos, társra vágyó, már sokszor csalódott, de még mindig reménykedő lélek bizalmába férkőzni néhány jó hangvételű üzenettel. Amikor az ember azt érzi, hogy végre fontos valakinek, teljesen érthető módon hiszékenyebbé válik. Érdemes lehet hát ezért (is) kéznél tartani egy józanabb jóbarátot, akinek kikérheted a véleményét.


Mikor legyél óvatos?

Alapvetően mindig, de ha már az adatlapon is vannak ellentmondások (az adatok, a bemutatkozás és a fotók összességében), érdemes eleve körültekintően indítani. Ha a későbbi üzenetek még kevésbé illenek a képbe, jobb, ha az ösztöneidre hallgatsz a vágyaid helyett, és lemondasz a vonzónak tűnő jelöltről. Az is intő jel lehet, ha nálad jelentősen fiatalabb jelölt keres meg. Nem elképzelhetetlen persze, hogy tényleg a nagyobb korkülönbség vonzza, de érdemes a dolgot fenntartással kezelni. A felmérések szerint a csalók leggyakrabban az „özvegy” családi állapotot választják a profiljukon, de természetesen nem minden özvegy csaló...

Extra tipp a szakértőtől

A csalókkal szemben a 40 feletti, elvált, özvegy, illetve mozgáskorlátozott nők a leginkább veszélyeztetettek, nekik különösen óvatosnak kell lenniük a „túl szép, hogy igaz legyen” jelentkezőkkel.

FBI (Szövetségi Nyomozóiroda)

További gyanús jelek

Eltéveszti vagy nem használja a megszólításban a neved? Nem arra válaszol, amiket kérdeztél? Lukak vagy ellentmondások vannak a sztorijaiban és az adatlapján? Azonnal szerelmet vall és már egy levélváltás után sem bír nélküled élni? Egyből telefonszámot/mailcímet követel? A mai viszonyok között nem tud képet küldeni? Hirtelen el kell utaznia, ha találkozóra kerülne sor? Ezek mind olyan jelek, amikre érdemes odafigyelni - de nem jelentik feltétlenül azt, hogy csalóval vagy házasságtörővel állsz szemben.


Miért fontos a helyesírás?

Eláruljuk: nem csak intellektuális szempontból. Az oldalunkon rengeteg klasszikus (jellemzően külföldi) csalót már azelőtt kiszűrünk, hogy a profilja nyilvánossá válna, de még így is beszivároghatnak gyanús alakok az igazi társkeresők közé. Vagyis ha feltűnően magyartalan, sok idegen szót tartalmazó levelet kapsz, ami szinte biztos, hogy Google fordítóval készült, ne is válaszolj rá.


A Google most is a barátod

Ha bármi gyanú merül fel benned, használd bátran a keresőt: lehet, hogy a fotóra, a levél szövegére vagy a megadott mailcímre rákeresve olyan találatok jönnek fel, amiből kiderül, hogy valami nem nagyon nem kerek.


Egyéb óvintézkedések

Ha meg akarod spórolni magadnak a hétköznapi kellemetlenségeket vagy egy esetleges zaklatást, van még néhány biztonsági tippünk. Használj társkeresési célra egy külön e-mail címet, és ha megteheted, egy kártyás telefont is fenntarthatsz, hogy ne az igazi címed és számod kerüljön rossz kezekbe, ha véletlenül úgy alakul. A lakhelyed és a munkahelyed címét se áruld el senkinek az elején. Soha ne menj randira senki lakásába, az első találkozók mindig nyilvános helyeken történjenek.


Tartsd csukva a pénztárcád

A legfontosabb, hogy soha senkinek ne adj vagy ne küldj pénzt, főleg olyannak ne, akivel még nem is találkoztál. Aki azt mondja, csak úgy tud találkozni veled, ha fizeted az útját, vagy csak úgy továbbra is kapcsolatban maradni veled, ha adsz neki pénzt új számítógépre az elromlott helyett, ha hirtelen életmentő operációra kell a pénz az állítólagos gyerekének - máris felejtsd el. Egészen biztos, hogy nem életed szerelméről fogsz lemaradni.« Vissza a leckék listájához Következő lecke »
Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.parom.hu/szerelemegyetem/7
Nyomtatás dátuma: 2021-01-25 17:20:38