Szerelem egyetem

jegyezz meg

szerelem egyetem, 6. lecke

Elutasítás kezelése oda-vissza


A visszautasítás fáj, szó szerint: tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy az agyban ugyanazok a területek aktiválódnak az érzelmi visszautasítás hatására, mint fizikai fájdalom esetén. Teljesen természetes hát, ha rosszul esik, de azért ez nem a világ vége, sőt. Aki netes társkeresésbe kezd, jól teszi, ha előre felkészül az ilyen helyzetekre, mindkét irányból, ugyanis a visszautasítás elkerülhetetlen velejárója ennek a műfajnak.

Nem szerethet mindenki

Mindig tartsd észben: a visszautasítás csak a legritkább esetben személyes ügy, hiszen a másik fél gyakorlatilag egy ismeretlen, aki még semmit nem tud rólad. Az egyéni ízlés, a különböző élethelyzetek és sok minden más jóval valószínűbb okai a visszautasításnak, mint az, hogy nem kellesz senkinek és értéktelen vagy. Neked sem tetszik mindenki, aki bejelöl, az unalomból vagy szánalomból elkövetett randiknak pedig nincs értelme. Szóval ha visszautasítanak az első levél után, ne vedd magadra, és ne hagyd, hogy ez az önbecsülésedet rombolja vagy elvegye a kedved attól, hogy másoknál próbálkozz.


Nem vagy az esetem

Sokszor előfordulhat az is, hogy neked kell visszautasítanod egy jelentkezőt - ez sem sokkal könnyebb, mint elfogadni a visszautasítást. Hosszadalmas magyarázkodásokba bonyolódni, részletezni az okokat vagy kínos kliséket puffogtatni („még nem állok készen egy kapcsolatra”, „nem veled van a baj, hanem velem”) kár lenne, de abban azért a legtöbbünk egyetért, hogy legalább egy normális hangvételű „kösz, de nem téged kereslek” típusú választ mindenki megérdemel.

Extra tipp a szakértőtől

A legjobb visszautasító üzenet udvarias, de egyenes és nem hagy kiskapukat. Csak olyat írj, ami téged sem sértene meg, ha te lennél a címzett.

Dating Price Guide

Köddé válva

Vannak persze sokan, akik nem fáradnak ilyen levelek megírásával, csak köddé válnak. A ghosting, vagyis amikor minden üzenet és magyarázat nélkül egyszerűen eltűnik a másik, nem ritka dolog az online társkeresésben. A háttérben az egyenesség hiányán túl általában az áll, hogy a szellemmé váló fél így elkerülheti, hogy szembenézzen saját kellemetlen érzelmeivel és a felelősségre vonással. A ghosting jelenség áldozataként is fontos tudni, hogy ez a megoldás az elkövetőt minősíti: az eltűnésével tulajdonképpen azt bizonyítja, hogy nincs meg benne mindaz, ami egy érett kapcsolathoz szükséges.


Túlérzékenyek és gyalázkodók

Mivel az emberek sokfélék, mindig akadhatnak szélsőséges reakciók. Van, aki már azon is kiborul, ha az előre megbeszélt randevút a másik fél két órával későbbre akarja tolni. Mások a visszautasításra akár durva gyalázkodással is reagálhatnak. Ilyenkor is fontos észben tartani, hogy gyakorlatilag idegenek vagytok egymásnak, ígéret és elkötelezettség szóba sem került, nem egy 3 éves jegyességet szakítasz meg hirtelen - vagyis mindenképpen jogodban áll, hogy elutasítsd a másik közeledését vagy meggondold magad.


Mindig vannak kivételek

Igen szűk kisebbségben vannak azok - ám ők főleg férfiak -, akik azt vallják, értenek ők a csendből, nem kívánják, hogy a visszautasítást még az orruk alá is dörgöljék, még nagyobb hangsúlyt adva annak a ténynek, hogy bizony nem kellenek a másiknak. Ezt a típust kifejezetten feldühíti még a legnormálisabb visszautasító üzenet is, ez ellen azonban nincs mit tenni, és persze a dühkitörésre sem kell reagálni. Pszichológus szakértők szerint aki nem képes kezelni a visszautasításokat, az valószínűleg még egy új kapcsolatra sem áll igazán készen.


Ne add fel

Ha visszautasítanak, ne próbáld győzködni a másikat, hogy tévedett, az ízlést és a kémiát nemigen lehet befolyásolni. Fogadd el a döntését és lépj tovább; ne vesztegesd az idődet és energiádat olyanokra, akik nem akarnak veled foglalkozni. Viszont semmiképp ne általánosíts néhány rossz tapasztalatból, nem mindenki ugyanolyan. Ne hagyd tehát, hogy a visszautasítások elvegyék a kedved - hidd el, csak idő kérdése és megtaláljátok egymást azzal, akivel egymásnak lettetek teremtve.« Vissza a leckék listájához Következő lecke »
Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.parom.hu/szerelemegyetem/6
Nyomtatás dátuma: 2021-01-25 18:55:12