Szerelem egyetem

jegyezz meg

szerelem egyetem, 4. lecke

Jó bemutatkozó szöveg


A szöveges bemutatkozásnál nagyon sokan elakadnak, és a minimálisan elvárt száz karaktert (ez rövidebb, mint egy SMS!) sem tudják vagy akarják kitölteni. Pedig ez az a rész, ahol a jellemed és stílusod először megmutatkozik a lehetséges partnerek számára, vagyis igen sok múlhat rajta. A fotó csak a külsőről árulkodik, vagyis pár átgondolt szót igazán érdemes arra szánni, hogy jobban felkeltsd a többi társkereső érdeklődését.

Senki nem várja (sőt), hogy regényeket vagy teljes önéletrajzokat olvasson itt, de ha a karakterhalmazokból semmi nem derül ki rólad, az kicsit sem segít abban, hogy megtaláljátok egymást életed szerelmével. A következő „nesze semmi” típusú bemutatkozások és jellemző hibák azok, amiket lehetőség szerint kerülni kéne.

„Nem ebből a pár sorból fogsz megismerni”

Valóban nem, de a cél éppen az lenne, hogy ez a pár sor elég figyelemfelkeltő legyen ahhoz, hogy az alapján még jobban meg akarjon ismerni a másik. Ezek testvérei még a „Ha meg akarsz ismerni, írj” (pontosan miért is akarna?), a „Nem tudom, ki mire kíváncsi” (azt majd meg fogja kérdezni, ha a többi információval kíváncsivá tetted) és a hasonló „megúszós”, bemutatkozásnak nem igazán nevezhető leírások.


Kis hazugság vagy nagy átverés?

Bár az is elárul rólad pár dolgot, hogy milyen embert szeretnél társnak, ez a mező a te bemutatkozásodról szól - különben honnan tudja a számodra ideális jelölt, hogy te is megfelelsz az ő elképzeléseinek? Az ideális jelölt leírására is van egy külön felület, ezt inkább hagyd meg oda.

Extra tipp a szakértőtől

„Minden ötödik netes társkereső segítséget kér a bemutatkozó megírásához egy baráttól vagy családtagtól. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit is kéne írni vagy azt hogyan kéne megfogalmazni, nyugodtan kérdezd meg a hozzád közel állókat, hogy szerintük mik a főbb jellemvonásaid.”

Pew Research Center

Coelho, Müller Péter és A kis herceg

Még ha véletlenül tényleg tökéletesen le is festi a hangulatodat, hitvallásodat vagy személyiségedet egy idézet, önmagában állva mégis inkább azt sugallja, hogy nem veszed a fáradságot az önálló gondolatok összeszedésére. A milliószorosan elkoptatott bölcsességek ráadásul már annyira közhelyesek, hogy igazán senki nem is olvassa el őket, vagyis biztos, hogy rólad nem árulnak el semmi érdekeset.


Helyesírás

A fogalmazás módja, a stílus mellett a helyesírás is rengeteget elárulhat egy emberről. Rendben, nem lehet mindenki tökéletes nyelvtanból, de arra azért érdemes venni a fáradságot (főleg, ha tudod is, hogy gyenge lábakon állsz ezen a területen), hogy átolvasd/átolvastasd valakivel a szöveget, illetve hogy lefuttass rajta egy helyesírás-ellenőrzést.


Na de akkor milyen egy jó bemutatkozás?

Röviden: tömör, összeszedett, és tényleg elárul az egyéniségedről valamit. Mindenképp szánj rá egy kis időt, hogy átgondold, mit is akarsz itt megmutatni magadból. Ha elsőre nem tökéletes, az sem baj, bármikor módosíthatod - tulajdonképpen ajánlott is, hogy időről-időre átnézd és frissítsd a bemutatkozásodat.

De lássuk, mit tehetsz azért, hogy érdekesebben tudj írni magadról?


Mértékkel titkolózz

Teljesen rendben van, ha nagyon személyes dolgokat nem akarsz a nyilvánosság elé tárni, de abból még nem lehet baj, ha kiderül, hogy szereted a palacsintát és a musicaleket. Legyen a bemutatkozásban legalább egy olyan dolog, ami az első kapcsolatfelvételnél jó téma lehet.


Címszavak

Remek köztes megoldás lehet - például ha nincs kedved sokat fogalmazgatni - a felsorolás jellegű címszavak összeállítása, akár igen-nem kategóriákba sorolva. Meglepően sok dolog derülhet ki akár annyiból is, hogy „Igen: hegyek, kutyák, bor; Nem: sorozatok, tél, mákos tészta”.


Érdeklődési kör és személyiségjegyek

A „kedves, odaadó, házias” típusú leírás megmutatja a jellemed egy részét, a „szeretek biciklizni és főzni” pedig az érdeklődési körödre világít rá jobban. Ha teheted, mindkét csoportból válogass pár jellemzőt, máris teljesebb lesz rólad a kép. Fontos, hogy megemlítsd azokat a tulajdonságokat is, amin állhat vagy bukhat egy kapcsolat. Ha örökmozgó állatbolond vagy, de ezt nem említed a leírásban, ne csodálkozz, ha az otthonülő típusú kutyaszőrallergiás társkeresők is megtalálnak.


Inkább pozitívan

Mindenkinek vannak szeretem és nemszeretem dolgai, de amikor egy bemutatkozás csak arról szól, hogy mit nem bírsz elviselni, mit utálsz és kik hanyagoljanak, az összességében elég negatív képet mutat. Azokat a dolgokat emeld ki inkább, amit szeretsz, amit szívesen csinálsz, ami boldoggá tesz - sokkal vonzóbb, ha az látszik, hogy van életed akkor is, ha épp átmenetileg pár nélküli vagy.« Vissza a leckék listájához Következő lecke »
Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.parom.hu/szerelemegyetem/4
Nyomtatás dátuma: 2021-06-15 23:25:03