Szerelem egyetem

jegyezz meg

szerelem egyetem, 1. lecke

Élő ismerkedés kontra társkereső oldalak


Tudtad, hogy ma már minden ötödik pár a neten jön össze? Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik szégyellni valónak, túl direktnek, nullás romantikafaktorúnak tartják az online ismerkedést, esetleg csak végső elkeseredés esetére tartogatják ezt az opciót. A Szerelemegyetem első leckéjében ezért sorra vesszük a társkereső oldalak vitathatatlan előnyeit - aztán a nagyinak még mindig mondhatjátok, hogy a könyvtárban ismerkedtetek össze...

Egyértelmű célok

Ha a buszon megtetszik egy vonzó idegen, nem tudhatod, hogy egyáltalán nyitott-e az ismerkedésre, vagy kapcsolatban él; a legtöbbünket ez máris visszatartja attól, hogy beszélgetést kezdeményezzen. A társkereső oldalon viszont elsősorban mindenki azért van fent, mert párt szeretne találni, vagyis az első számú kínos helyzet itt nem is létezik. Bónusz az egyenjogúság: már csak nagyon kevesen vallják azt, hogy az online színtéren is a férfinak kell kezdeményeznie.


Megsokszorozott lehetőségek

A barátaid barátait már mind ismered? Szórakozóhelyen, utcán, utazás közben nem ismerkedsz? Esélyed sincs arra, hogy a lakás-munkahely útvonalról letérve új helyekre és új emberek közé kerülj? Másik városba/országba készülsz költözni, és jó lenne, ha már lenne ott egy ismerősöd, mire odaérsz? A netes ismerkedés egyik legnagyobb előnye, hogy kitágítja a lehetőségek tárházát, és nem csak földrajzi értelemben. Az is lehet, hogy olyan karakterekkel kerülsz így kapcsolatba, akikre korábban sosem gondoltál lehetséges partnerként, és az is, hogy két háztömbön belül találod meg életed szerelmét, akivel eddig valahogy sosem futottál össze.

Kényelmes

Talán nem is érdemes magyarázni, hogy milyen elképesztő módon egyszerűvé és kényelmessé teszi a netes ismerkedést az, hogy 0-24 elérhető, szó szerint bárhonnan és bármikor, a legkülönfélébb eszközökről. Ha a világ végén, egy tengeri fúrótoronyban vagy egy tanyán ücsörögsz egyedül az éjszaka közepén, egy társkeresőre bejelentkezve még akkor is találhatsz valakit, akivel megbeszélhetsz egy randevút.


Időtakarékos

A hagyományos társkeresés sokkal időigényesebb folyamat, mint az online verzió: a társkereső oldalakon szó szerint csak egy kattintásnyira vagy akár több ezer potenciális partnertől. Még egy közepesen jól kitöltött adatlapból is hamar ki lehet szűrni, hogy nagy vonalakban szimpatikus-e a másik, egyeztek-e a főbb elképzelésekben, van-e közös érdeklődési területetek, vagyis érdemes-e vele felvenni a kapcsolatot és tovább folytatni az ismerkedést. Igen gyorsan kiderül az is, hogy kivel nem szeretnél egyáltalán találkozni, így rengeteg fölösleges randira el se kell menned.

Extra tipp a szakértőtől

„A felnőtt szinglik több mint egyharmada regisztrált már netes társkeresőre. Az online párkereső oldalak világszerte egyre népszerűbbek, és egyre szélesebb korosztály is használja őket. Ma már a netes ismerkedés társadalmi elfogadottsága is egyre nő: a felnőtt korosztály 80%-a vallja azt, hogy semmi szégyellnivaló nincs benne.”

eHarmony

Költséghatékony

Az is pénzbe (és sok időbe) kerül, ha szórakozóhelyekre, közösségi eseményekre mész ismerkedési célból, ráadásul ezek eredményessége elég kétséges - hány bulizós este ért már véget úgy, hogy senkivel nem találkoztál, aki igazán érdekelt volna? Társaságba járni persze mindig jó, de ha az anyagiakat nézzük, célzott ismerkedés esetén kifizetődőbb megoldás, ha akár egyszerre több biztonságos társkereső oldalon is fent vagy fizetős tagként. Ráadásul az online ismerkedéshez még kiöltöznöd és utaznod sem kell minden alkalommal.


Félénkeknek is jó terep

Az online színtér kifejezetten kedvez azoknak, akik élőben visszahúzódóbbak, zárkózottabbak vagy kevesebb önbizalommal rendelkeznek. Mivel itt nem annyira éles a helyzet, mint egy spontán élő találkozásnál, kisebb rajtunk a nyomás, vagyis könnyebb bátrabbnak lenni, nem kell kapkodni, van idő átgondolni egy-egy választ, vagy egyáltalán hozzászokni a gondolathoz, hogy most direkt ismerkedési célból beszélgetsz egy idegennel.


Kémia helyett közös alapok

Tagadhatatlan, hogy a túlmisztifikált „szerelem első látásra” jelenség nagyobb valószínűséggel alakul ki véletlen találkozáskor, mint adatlapok böngészése közben. A monitor mögött még nem tudhatod, van-e egymásra kattanás, nem igazán tudsz beleszeretni a másik hangjába vagy egy mozdulatába. A személyes varázsra és az érezhető szikrapattogásra várni kell az első igazi találkozóig - oda viszont már úgy érkezhetsz, hogy tudod, van bennetek sok közös. Persze a kémia is nagyon fontos, de azt nem árt tudni, hogy a közös alapok nélküli szikrázás nem kifejezetten hosszú távú kapcsolatot vetít előre.

Lesz miről beszélni

A hagyományos első randikon gyakran okozhat feszengést, ha kiderül, hogy a külsőre vonzó kiszemelteddel két értelmes mondatot sem tudtok váltani, és bele kell feszülni, hogy valami közös témát találjatok. Ha viszont az első találkozót megelőzi már jó pár levélváltás vagy chatelés, legalább abban biztosak lehettek, hogy nem fogtok teljesen kukán ülni egymás mellett, még akkor sem, ha élőben kiderül, hogy romantikus vonzalom nincs köztetek.


Nem bolondokháza

Sokaknak tűnhet úgy, hogy a társkereső oldalakon rengeteg a lelki sérült, a bolond, a hazug és a csaló, de ez csak a látszat. Pontosan ugyanilyen arányban találkozhatnánk az életben is ilyen fura figurákkal, ha ugyanilyen arányban kommunikálnánk a környezetünkkel. Mivel a randioldalakon mindenki azért van fent, hogy megszólítsa a másikat, tény, hogy gyakrabban számíthatunk nem kívánt közeledésre - a dolog pozitív oldala, hogy viszonylag védett módon van lehetőségünk rutint szerezni a visszautasításban, oda és vissza is.


Mindenből a legjobbat

Ha az ember társat keres, a legjobb, ha minden alkalmat megragad az ismerkedésre. Vagyis az a leginkább célravezető, ha élőben és online társkeresőkön is próbálkozol és besegítesz a véletlennek is, hiszen sosem lehet tudni: életed szerelmébe éppúgy belefuthatsz egy adathalmaz mögött, mint a tengerparti szomszédos törülközőn vagy egy parkolóházban. Az igazi kapcsolat úgyis a való életben fog folytatódni, mindegy, hogyan kezdődött az ismerkedés.


« Vissza a leckék listájához Következő lecke »
Fotók © Wikimedia Commons, Flickr/photosbylanty
Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.parom.hu/szerelemegyetem/1
Nyomtatás dátuma: 2021-01-25 19:10:26